Stavbno pohištvo

 

UKO, umetnokovaška obrt in trgovina, Kropa, d.o.o.

UKO, umetnokovaška obrt in trgovina, Kropa, d.o.o.
KontaktUKO, umetnokovaška obrt in trgovina, Kropa, d.o.o.
Kropa 7a
4245 Kropa
Kontakt041/335-842
Kontakt041/391-185
Kontaktinfo@uko.si
Kontakt http://www.uko.si/
Davčna št.:25767429
Direktor:TOMAŽ PETERNEL

 

UKO KROPA - Umetnost kovanja s tradicijo

60 LET TRADICIJE UMETNOSTI KOVANJA

 

 

UKO KROPA UMETNOST KOVANJA S TRADICIJO

 

Kropa je bila leta 1953 prvi kraj na Slovenskem, ki je bil v celoti zaščiten oziroma razglašen za spomenik narodne dediščine.

Najstarejše arheološke najdbe nam posredno pričajo, da so se naši predniki na področju današnje Krope naseljevali že v antični dobi. V XIII. stoletju je blizu izvira hudourniškega potoka Kroparica obratovala t.i. Slovenska peč; najstarejša talilna peč te vrste v Evropi. Pomembnost železarstva, v primeru Krope lahko govorimo o poti »od rude do žeblja«, je botrovala, da bodoči nemški cesar Ferdinand I. leta 1550 s posebnim rudarskim redom Kropi podeli posebne pravice, ki so temelj svojevrstne železarske, fužinarske, kovaške komune.

V XVII. in XVIII. stoletju beležimo »zlato dobo« kroparskega kovaštva. Preko 130 različnih vrst in velikosti žebljev je sloves Krope poneslo po deželah celotnega Mediterana. Žeblji za prodajo, umetniško izražanje v železu pa so Kroparji ohranjali zase. Železna polkna in vrata, kljuke in mreže so že v tedanji dobi krasile kroparske hiše.

 

 

Leta 1894 v Kropi ustanovljena žebljarska Zadruga je postavila temelje načrtnemu delu na področju umetniškega kovaštva. Izobraževanje v tujini in doma je v naslednjih desetletjih povzdignilo kroparsko umetniško kovaštvo na zavidljivo raven še posebno z deli velikega mojstra kladiva in peresa Joža Bertonclja. Leta 1956 se je oddelek umetniškega kovaštva bivše Zadruge, kasnejšega Plamena, preoblikoval v samostojno podjetje, UKO Kropa.

Danes podjetje UKO, Kropa, d.o.o. kot naslednik neprecenljive dediščine kroparskega kovaštva, vstopa v novo tisočletje z novo vizijo umetniškega kovaštva. S stalnim sodelovanjem oblikovalcev in umetnikov z umetnostnimi kovači stremi k preseganju arhaičnih oblik kovaškega izražanja in odpira nove perspektive umetniškemu kovanju.

 

Vrtne ograje 

 

 

Balkonske ograje 

  

 

Stopniščne ograje 

 

 

Okenske mreže 

 

 

Dvoriščna vrata 

 

 

Vsi proizvodi so lahko oblikovani po naših ali vaših idejah, zamislih vašega arhitekta, fotografijah ali pa jih oblikujemo skupaj z vami. Prav tako smo vam na voljo, da skupaj izberemo masivnost vgrajenih materialov. Pred izdelavo narišemo natančen načrt v merilu in vam ga pošljemo v potrditev. Če vam izbrani vzorec na načrtu ni všeč ga na vašo željo oblikujemo toliko časa, da ste z njim zadovoljni. Vsi izdelki za zunanjo uporabo so vroče cinkani in barvani s katerokoli barvo po lestvici »RAL«.

 

Ostali naši izdelki

 

 

 

7 x Zakaj UKO Kropa d.o.o.?

 

 

 

STOPITE V STIK Z NAMI!

 

 

Želite o našem proizvodnem in prodajnem programu izvedeti več podrobnosti ali bi želeli naročiti predračun?

Telefonska št.: 041/335-842

E-mail naslov: info@uko.si

Kontaktirajte nas, z veseljem vam bomo pomagali!

 


« Nazaj